Letöltések


Bukovinai székelységgel kapcsolatos filmek, könyvek:


Filmek

Emberek a Havason(705)

Erdélyi havasok. Felhők, fenyők, kis ház. Itt él Csutak Gergely székely favágó a feleségével, Annával és Gergővel, a kisfiúkkal. A táj szépsége, a természet közelsége mégsem hoz töretlen boldogságot. A szép fiatalasszonyra szemet vet a munkaadó, míg férje távol van. Anna elmenekül, de a szakadékba zuhan. Gergely halálos bosszút áll. Bebörtönzik, de amikor lehull a hó és jön a karácsony, megszökik, hogy ajándékot adhasson a kisfiának, a kicsi Gergőnek…

Sír az út előttem... 1. rész Hazátlanok(741)

A négyrészes filmeposz a bukovinai székelység sorsát mutatja be. Az első rész a mádéfalvi veszedelemtől (1764) a Bácskába való telepítésükig (1941) követi történetüket.

Sír az út előttem... 2. rész Hadak útján(667)

A második rész a Bácskában való áttelepülés körülményeit tárja elénk .

Sír az út előttem... 3. rész Keresztúton(702)

A harmadik rész a Bácskából való menekülésbe és a túlélésért folytatott keserves küzdelembe enged betekintést  .

Sír az út előttem... 4. rész Hazatértek(710)

A negyedik rész a Völgységbe való letelepülés körülményeit mutatja be . A sok szenvedés után a háború és a menekülés borzalmait átélt nép otthonra lel.

Hangfelvételek

Maráz László: Hazatérés(628)

A szerző dokumentumjátékban dolgozta fel a háború alatt Bukovinából Magyarországra települt székelyek kálváriáját. A Megbékélésben Csávoly község történetével foglalkozott. Vegyes nemzetiségű lakossága sok vihart, hányattatást, széthúzást, tragédiát élt meg a múltban. Hogyan jött létre a megbékélés a közös munkában, az egymásrautaltságban? Erről szólt az igényesen megkomponált műsor, számos vallomás, visszaemlékezés tükrében. A szerző munkájáért Prix Italia-díjban részesült.

Fábián Ágostonné (595)

A fösvény emberek, Kolontos Palkó, A szegény ember állatai, A kígyókirály koronája, A szőrdisznyócska s a fekete kakas, A gömböc, Annácska s Márika, A három rest legény, A három együgyű leány, A tojás.

A RÉZBONG KIADÓ felvételeiből (642)
Sebestyén István: Ábelesz-kóbelesz, Jézus és Péter, Vert viszi veretlent, A hólyag,Csaba Józsefné: A medve és a macska, Csaba Józsefné: A szegény ember kilenc tyúkja, Lőcsei Ákos: Csalóka, Barabásné Fábián Elvira: A gömböc, Csaba Józsefné: A kolbász, Faddi Varga János: A párválasztás nehézségeiről, Sebestyén Hédi: Az öregasszony és a rablók, Kvanduk Anna: A rest ember, Lőcsei Ákos: Tündér Erzsébet, Fábián József: Hejlige gott, Bányai Barbara: A szegény asszony gyermekei, Jakab Levente: A részeges ember és Szent Péter, Horváth Floransz Veronika: Jancsika kutya akar lenni, Faddi Varga János: A fösvény legény házasodik, Lőcsei Antal: A kerek kő, Lőcsei Antal: A beszélő alma…, Lőcsei Antal: A varga, Lőcsei Antal: A szürke ló, Lőcsei Balázs: Bocskorbén királyfi, Lőcsei Viktor: A kártyás ember, Lőcsei Melánia: A kígyócska koronája, Lőcsei Balázs: Mojzé Máté csikócskája, Lőcsei Antal: Az egyszeri ember gatyája


Sebestyén Ádám Mesemondó Verseny díjazottjainak előadásai (2002)(628)
Bánfalvi Fanni (Palotabozsok 5 éves): Az együgyű ember, Emmert Csenge – Palotabozsok 8 éves: A pletykás asszon, Csaba Judit: A szegén ember s a kutyacska – Kéty 9 éves, ifj. Erős Gergely – Csátalja 11 éves: A pletykás asszon, Lipics Gergely – Hidas 12 éves: A három öregasszon, Péter Zsófia – Himesháza 13 éves: A csuda bunda, Heil Renáta – Aparhant: A részeges ember felesége, Benkő Gabriella – Bátaszék: A három leán, Mezei Virág -  Bátaszék:  Mi drága van egy asszonnak?, Kelemen Etel – Aparhant: A két koma fogadása, Csaba Józsefné – Bonyhádvarasd: A két koma fogadása, Hedrich Emánuel – Csátalja: A szegén ember és a fösvén ember


Könyvek, írások

A bukovinai székelység tegnap és ma(619)

Álljon itt egy idézet Sebestyén Ádám 1996. január 24-i teme­tésén dr. Andrásfalvy Bertalannak, a Magyar Néprajzi Társaság elnökének beszédéből: “Sebestyén Ádám azoknak a példaképe lehet, akiket a sors nem kímélt és mégis saját erejükből, és isten segedelmével ennek a népnek nagy­jaivá lettek. Igen… ezek tartják meg a népet, akik felmutatják értékét és kin­csét, áldozatos munkával összegyűjtik mindazt, ami minket magyarrá tesz… S ezeken a műveken, az ő munkásságán fogunk tanulni, fogjuk tovább élni a nekünk kijelölt életet…

Keresztény könyvek, filmek:


Könyvek

Újszövetség(590)

Csia Lajos fordítása, a szakértők szerint az egyik legjobb fordítás, nem mindig magyaros, viszont pontosan illeszkedik a forrás szövegekhez.

Akit villámcsapás ért(553)

Kolumbiai fogorvosnő villámcsapás követően kómába esik.
A klinikai halálból a csodával határos módon visszatér, összeégett teste meggyógyul. Döbbenetes tanúságtétel olvasható a Jézussal való találkozásról, és betekinthetünk a testi halál utáni világba.

Filmek

A XX. század Mária jelenései(568)

Dokumentumfilm a 20. század Mária jelenéseiről.

Küldetés(551)

Dokumentumfilm Balczó Andrásról.A kommunista diktatúra betiltotta a vetítését az olimpiai és világbajnok világnézete és tanúságtétele miatt a film elkészülte után azonnal.

[Download not found]Dokumentumfilm Balczó Andrásról.A kommunista diktatúra betiltotta a vetítését az olimpiai és világbajnok világnézete és tanúságtétele miatt a film elkészülte után azonnal.
[Download not found]
Dokumentumfilm Balczó Andrásról.A kommunista diktatúra betiltotta a vetítését az olimpiai és világbajnok világnézete és tanúságtétele miatt a film elkészülte után azonnal.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

4 hozzászólás “Letöltések”
  1. Varga Janos szerint:

    Üdv. mindenkinek. Őseim Istensegitsről vándoroltak a fenti módon, de ami miatt írok : nem találom sehol Fadi Varga Jánost. aki tud segitsen a kapcsolatfelvételben. köszönöm .

  2. Madarasz Geza szerint:

    Üdvözlök minden bukovinai székely leszármazottat, különösen az oldal létrehozóját. Köszönet az eddigi munkádért. Anyai őseim jórészt Józseffalva és Hadikfalva szülöttei voltak. Természetesen más bukovinai településről is származnak néhányan, így pl. Istensegítsről.

  3.  
Oszd meg gondolataidat az oldal többi olvasójával!

CAPTCHA Kép
*

Current day month ye@r *